czwartek, 9 maja 2013

Wiosenna sałatka z twarogu i rzodkiewki - idealny przepis

 

Często zastanawiałam się nad sposobem, jakby tu dodać smaku twarogom, serom białym, by na ich widok nie wykrzywiała się, zwłaszcza męska strona. Dodawałam do nich  różności, ale i tak coś mi w nich nie pasowało. Ostatnio przetestowałam zamiast ciężkiej śmietany - jogurt, co prawda, wcześniej też go dodawałam, ale smak mnie ciągle nie satysfakcjonował. Dopiero dodatek 2-3 łyżeczek majonezu, odrobiny cukru trzcinowego i jak zawsze odrobiny soli i pieprzu, przemienił smak sera w aromatyczny posiłek z dodatkiem świeżych warzyw - rzodkiewki i szczypiorku. Rozeszła się migiem po stole, z echem żalu, że już się skończyła.

 

Składniki


250 gram dobrego twarogu
1 pęczek rzodkiewki
1 mały pęczek szczypiorku
3 łyżeczki majonezu
4 łyżki jogurtu
1,5 łyżeczki cukru trzcinowego (może być zwykły)
sól, pieprz do smaku


 

Przygotowanie sałatki


Przygotowanie jest bardzo proste: ścieramy umyte rzodkiewki na tarce z dużymi oczkami i dodajemy twaróg. W osobnej miseczce robimy sos do twarogu - mieszamy majonez z jogurtem, cukrem, pieprzem i solą. Wlewamy do twarogu wymieszanego z rzodkiewką i szczypiorkiem i mieszamy. Dekorujemy w razie potrzeby  rzodkiewką i szczypiorkiem. Prosta i wyśmienita przystawka z twarogu i rzodkiewki, świetnie prezentuje się na stole a do tego jest idealna w smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...