sobota, 6 kwietnia 2013

Wątróbka z kaszą tatarczaną - prosto i zdrowo!

Jeśli planujesz szybki i wartościowy obiad, skorzystaj z błyskawicznego przepisu na wątróbkę z kaszą tatarczaną z surówką marchewkowo-porową. O tym ile jest witamin i minerałów w wątróbce, kaszy tatarczanej, marchewce, czy porze, możecie się przekonać na stronie Witaminy i Minerały. 

 

Składniki (porcja na 2-3 osoby)

kasza

6 kopiastych łyżek kaszy tatarczanej (użyłam kaszy niepalonej)
1,5 szklanki wody do gotowania kaszy
szczypta soli

Gotujemy wodę, dodajemy sól i kaszę. Podczas gotowania mieszamy co jakiś czas a w razie potrzeby podlewamy wodą, by kasza się nie przypaliła. Można użyć kaszy w torebkach, ale rzadko kiedy tatarka jest dobrego gatunku i przeważnie już po kilku minutach robi się z niej rzadka i niesmaczna pulpa)

wątróbka drobiowa

około 300 gram wątróbki
3-5 łyżek oleju
1 płaska łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 szklanka wody
sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek

Oczyszczamy wątróbkę z przyrostów tłuszczu, żyłek, pęcherzyków żółciowych (jeśli się takie znajdują a pozostawienie pęcherzyków psuje smak potrawy - są pełne goryczy). Myjemy wątróbkę w zimnej wodzie i osączamy na durszlaku. Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju do smażenia i wrzucamy wątróbkę, obowiązkowo w naczyniu z pokrywą. Lubi wybuchać i strzelać, zwłaszcza w początkowej fazie. Na początku nie solimy ani nie przyprawiamy wątróbki, bo lubi twardnieć. W osobnym rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy 1 poszatkowaną cebulę. Kiedy się zrumieni dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku i 1 łyżeczkę papryki słodkiej i chwilkę dusimy. Po kilku minutach obróbki termicznej, posypujemy wątróbkę płaską łyżką mąki pszennej lub ziemniaczanej i chwilkę jeszcze ją rumienimy. Dodajemy szklankę wody, mieszamy i przyprawiamy. Dodajemy do wątróbki cebulkę i wszystko przyprawiamy według uznania. Najlepiej używać podstawowych przypraw, jak sól, pieprz i zioła. Dusimy wszystko jeszcze około dwóch minut - łącznie wątróbka jest gotowa w ciągu, maksymalnie 10 minut).

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...