wtorek, 23 kwietnia 2013

Popularna pizza z pieczarkami, szynką i serem

Polecam gorąco prosty przepis na tradycyjną pizzę, gdzie najważniejszy składnik, czyli ciasto na pizzę, zawsze się udaje. Większość z nas daje sobie czasami upust, by skusić się na ulubiony smakołyk. W moim środowisku a przypuszczam, że prawie w każdym innym, połączenie podduszonych pieczarek, cebulki, topionego sera i szynki jest rewelacyjne. Mnie osobiście smakuje świetnie nawet bez dodatku wędliny.
Znajdź mnie także na facebooku


Zawsze przygotowuje dwie duże formy o średnicy około 30 cm

Składniki:

ciasto:
2,5 szklanki mąki
1/4 paczuszki świeżych drożdży (maksymalnie 3 dag)
150-200 ml letniej wody (ciasto powinno być nieco rzadsze od ciasta kluskowego)
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1-2 łyżki oleju

składniki do wyłożenia na pizzę:

około 350-400 gram pieczarek
kilka plastrów szynki lub innej ulubionej wędliny
1 cebula
około 100 g sera żółtego do starcia
1/2 pora z białej części (opcjonalnie)
150 ml gęstego przecieru lub sosu pomidorowego
1-2 ząbki startego czosnku
przyprawy podstawowe: sól, bazylia, zioła prowansalskie

 

Przygotowanie pizzy

Mieszamy mąkę ze solą. Robimy dołek po środku, wkruszamy drożdże i posypujemy je cukrem. Wylewamy na drożdże 1/3 porcji letniej wody i czekamy aż  podrosną (pojawi się na powierzchni wody charakterystyczna pianka). Wyrabiamy ciasto, dodając olej i resztę wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej pół godziny. W tym czasie podsmażamy cebulkę na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy posiekany por i dusimy około 1 minuty. Pod koniec dodajemy czosnek i chwilkę dusimy. Wsypujemy pieczarki, przyprawy i dusimy wszystko jakieś 3-4 minuty. 
Wyrośnięte ciasto krótko przerabiam kilka razy, dzielę na dwie połowy (robię z tej ilości dwie duże pizze). Nasączam płat ręcznika kuchennego kilkoma kroplami oleju i smaruje formy. Wywałkowane ciasto umieszczam w formach, delikatnie palcami, wyodrębniając brzegi ciasta. Odstawiam jeszcze na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smaruje ciasto przecierem pomidorowym (jeśli tylko mam w spiżarni, zawsze do tego celu używam domowego przecieru). Rozkładam mniej więcej równomiernie plastry szynki, posypuje połową ilości startego sera i wykładam nań podduszone pieczarki a na wierzch drugą część sera. Na tym etapie nic już nie przyprawiam - wędlina i ser jest przeważnie słona a pieczarki przyprawiłam wcześniej solą i suszoną bazylią. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C., na środkową półkę, grzałka góra-dół, na około 30 minut.


Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...