czwartek, 11 kwietnia 2013

Domowy paprykarz- wiem, co jem

Może się komuś wydawać, że paprykarz to pospolita potrawa, ale jeśli tylko zrobimy go samemu ze sprawdzonych składników to zmieni się w wyjątkowy przysmak do pieczywa.

Składniki

 

0,7 kg ryby wędzonej lub gotowanej
1 torebka ugotowanego ryżu - 80 gram
2 średnie cebule
150-200 ml przecieru pomidorowego
2 pazurki czosnku
kilka łyżek oleju do dodania na zimno, jeśli ryba chuda
2 łyzki oleju do smażenia cebulki i czosnku
2-3 łyżeczki papryki słodkiej, wymieszanej ze szczyptą chili
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, cukier, ocet balsamiczny

Przygotowanie


Ryby oddzielamy od ości i rozdrabniamy. Dodajemy ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę z czosnkiem i przecierem pomidorowym z papryką (czosnek dodajemy pod koniec smażenia, by się nie przypalił). Mieszamy wszystkie składniki. Dolewamy sok z cytryny i ciut octu balsamicznego (lub więcej cytryny). Próbujemy i korygujemy smak według upodobań. Wkładamy do słoików i do lodówki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...