poniedziałek, 28 stycznia 2013

Tort owocowy z grejpfrutem i owocami z przetworów przepis

Torty to delikatne ciasta, z biszkoptem bez tłuszczu, z dodatkiem aromatycznych kremów o różnorodnych smakach,ale z dodatkiem masła, więc kalorii w nich nie brakuje. Moim zdaniem  to jednak najsmaczniejsze ciasta na świecie a krem nie musi być w 100% z masła, na przykład budyniowy, jak i zamiast kremu za przełożenie może posłużyć masa owocowa w galarecie.



Potrzebujemy:

biszkoptu z tego przepisu  

pyszną masę śmietankową

masę orzechową, którą zrobimy z 1/3 masy śmietankowej i 3/4 szklanki grubo-mielonych orzechów, migdałów)
    masę owocową (1,5 szklanki ulubionych owoców wymieszanych z jedną galaretką, rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody lub soku owocowego

    ulubione owoce do dekoracji
                          



    Wystudzony biszkopt kroimy na 3 płaty
    Pierwszy płat biszkoptu kładziemy na paterze, nasączamy niewielką ilością syropu (sok z połowy cytryny, 1 łyżka cukru, kieliszek likieru). Zbyt nasączony może nie wytrzymać ciśnienia z powyższych mas. Smarujemy cienką warstwą kremu śmietankowego, blokując odpływ z masy owocowej, którą wykładamy jako następną.

    Układamy drugi płat biszkoptu, nasączamy
    i smarujemy kremem orzechowym

    Pora na ostatni płat, który nasączamy i smarujemy śmietankowym kremem (z 1/3 części tego kremu robimy wcześniej masę orzechową): najpierw wyrównujemy wierzch a tym co zejdzie wyrównujemy boki.


    Tort możemy posypać tartą czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Odradzam masy lukrowe (jest w nich 99% cukru i chemiczne barwniki.

    Smacznego!!!
    Dziękuję za ciepłe komentarz i polubienia
    Pozdrawiam serdecznie Weronika

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

    Google+ Followers

    Popularne przepisy

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...