środa, 2 stycznia 2013

Tort kokosowo-orzechowy




Torcik orzechowy z dominacją kokosu to jedno z moich ulubionych ciast biszkoptowych. Smakuje rewelacyjnie z lampką czerwonego wina, bądź z filiżanką espresso. Jest łatwy w wykonaniu i nie zajmuje zbyt wiele czasu a zabiegani mogą zastąpić ciasto gotowymi biszkopcikami. Poniższy przepis pojawił się dość dawno w moim cukierniczym menu. Prawdę mówiąc, nowe przepisy powstają bardzo łatwo. Wystarczy trochę odwagi do eksperymentowania, pilnując się raptem paru podstawowych zasad, jak choćby tych, by nie zaglądać do piekącego się biszkoptu przez pierwsze dziesięć minut, czy pamiętać o delikatnym jego traktowaniu, podczas łączenia piany jajecznej z mąką.

Składniki biszkoptu

7 jaj
3/4 szklanki cukru
6 łyżek  mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1/4 szklanki gorącej wody

Przygotowanie biszkoptu

Prostokątną formę 25 cm x 40 cm. Wykładamy papierem (tylko spód) a boków nie smarujemy, dzięki temu biszkopt będzie równy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni lub 175 stopni C. Ubijamy białka ze solą na pianę, dodając pod koniec dwie łyżeczki cukru, by ją utrwalić. W osobnej misie ubijamy żółtka z gorącą wodą i cukrem do postaci puszystego kremu. Mieszamy pianę z białek z masą żółtkową i delikatnie mieszamy. Wymieszane mąki dodajemy przez sito w trzech etapach i delikatnie łączymy. Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika na około pół godziny. Piekarnik piekarnikowi nierówny, więc trzeba go wyczuć, podglądać ciasto przez szybę. Jeśli ciasto jest blade, choć na patyczku nie zostaje surowe ciasto, można biszkopt dosuszyć przez kilka minut, w mniejszej temperaturze.

Masa orzechowo-kokosowa 

pól szklanki wiórek kokosowych
pół szklanki posiekanych migdałów

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub pół opakowania budyniu śmietankowego
2 żółtka
125 gram masła
3 łyżeczki kakao lub roztopiona w kąpieli wodnej czekolada z dwoma łyżkami słodkiej śmietanki   
4 łyżki cukru pudru  
Mleko gotujemy z cukrem. W niewielkiej ilości wody lub mleka rozrabiamy proszek budyniowy i dolewamy do gotującego mleka, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i do gorącego budyniu, dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy. Wiórki kokosowe zaparzamy w1/3 szklanki wrzątku, co jakiś czas mieszając. Migdały również zaparzamy, by po odcedzeniu, łatwiej obrać je ze skórki. Orzechy włoskie dokładnie płuczemy wrzątkiem, osączamy. Migdały i orzechy włoskie siekamy na drobno. Miksujemy masło, dodajemy przestudzony budyń, kakao, orzechy, migdały, wiórki kokosowe i krótko mieszamy. Do kremu można dodać kieliszeczek rumu.

Masa ze śmietanki kremowej 35%

0,5 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka żelatyny
Żelatynę zalewamy w szklance 4-5 łyżkami zimnej wody. Kiedy spęcznieje, wkładamy ją do do naczynia z ciepłą wodą, dzięki której żelatyna się dobrze rozpuści.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając pod koniec cukier puder. Do szklanki z żelatyną wkładamy 2 łyżki śmietanowego kremu i szybko mieszamy, dodając do pozostałej bitej śmietany i chwilę miksujemy. 

Przygotowanie ciasta 

Biszkopt dzielimy wzdłuż na trzy płaty. Spodni płat smarujemy delikatnie syropem z cukru, wody, pomarańczy, z niewielkim dodatkiem rumu lub likieru. Zanim rozłożymy krem orzechowy, smarujemy spód cienką warstwą kwaskowych powideł. Układamy następny płat biszkoptu, zwilżamy syropem i wykładamy bitą śmietanę (1/3 kremu zostawiamy do przesmarowania wierzchu i boków torciku kokosowego). Przykrywamy krem śmietanowy ostatnim płatem ciasta, którego również smarujemy syropem. Obłożony pozostałym kremem torcik, posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Ciasto najsmaczniejsze jest następnego dnia a z reguły wtedy, kiedy się właśnie kończy. Smacznego!
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...