sobota, 12 stycznia 2013

Tort chałwowo-śmietankowy przepis


Przepis na tort chałwowo-śmietankowy zrodził się w mojej kuchni ze słabości do sezamowych przysmaków. Spożywanie ziarna sezamu jest bardzo zdrowe. Sezam to bogate źródło witamin i minerałów a do tego ten niepowtarzalny smak. Jako jedno z najstarszych ziaren na ziemi mają mnóstwo przeciwutleniaczy, obniżają cholesterol, ciśnienie, likwidują zaparcia ... Czytaj dalej...


Składniki:

 

Piernikowy biszkopt

 6 jaj
1/4 l gorącej wody
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1  łyżeczka cynamonu, szczypta kardamonu, gałki muszkatołowej (lub przyprawa do piernika)
szczypta soli

 

Masa sezamowa (chałwowa)

6 łyżek sezamu
1 szklanka mleka
pół opakowania budyniu śmietankowego lub niepełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 żółtka
125 gram miękkiego masła

 

Masa śmietanowa

0,3 l śmietany kremówki
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 łyżka cukru pudru

 

Przygotowanie biszkoptu

Mieszamy sypkie składniki biszkoptu. Spód tortownicy okrągłej lub kwadratowej o boku  około 27 cm,  wykładamy papierem (tylko spód). Brzegów formy niczym nie smarujemy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ubijamy białka ze solą na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru, w celu utrwalenia piany. Żółtka krótko ubijamy z resztą cukru i gorącą wodą. Łączymy masę żółtkową z białkową i dodajemy partiami wymieszane mąki z kakao i sodą oczyszczoną. Delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy biszkoptowe ciasto na tortownicę. Wkładamy do piekarnika na około 25 - 30 minut.

 

Przygotowanie masy chałwowej (sezamowej)

Prażymy ostrożnie sezam na patelni, na lekko rumiany kolor. Odstawiamy nasiona do ostygnięcia. Zagotowujemy 3/4 szklanki mleka z cukrem. W reszcie mleka rozrabiamy budyń lub mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i dolewamy do gotującego się mleka. Mieszamy dokładnie, zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka i jeszcze raz dobrze mieszamy na jednolitą masę. Kiedy budyń wystygnie, dodajemy go partiami do miękkiego masła i miksujemy na gładką masę. Mielimy prażony sezam (część możemy zostawić do dekoracji) porcjami w młynku do kawy, z wyczuciem, krócej niż kawę prawdziwą i dodajemy miazgę chałwową do kremu budyniowego. Ponownie wszystko miksujemy. Do kremu możemy dodać nieco likieru, by wzmocnić aromat sezamu.

 

Przygotowanie masy śmietanowej

Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody. Kiedy spęcznieje umieszczamy naczynie z żelatyną w miseczce z ciepłą wodą, by dobrze się rozpuściła. Ubijamy dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany, dobrze mieszamy i łączymy z pozostałą śmietaną, przy użyciu robota.

 

Przygotowanie tortu sezamowo-śmietankowego

Wystudzony biszkopt należy pokroić na cztery płaty. Każdy z nich nasączamy syropem - 1 szklanka wody, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki cukru, kieliszek likieru. Spodni płat dźwiga ciężar całego tortu, więc lepiej nie nasączać go zbyt mocno. Na pierwszym płacie ciasta rozsmarowuje powidła domowej roboty (około 4 łyżek) lub dżem wiśniowy i powlekam to jeszcze cienką warstwą kremu śmietanowego. Kwaskowy smak zrównoważy wszystkie smaki w cieście. Drugą warstwę smaruje kremem sezamowym (chałwowym), trzecią śmietanowym. Cały tort pokrywam kremem sezamowym i posypuje prażonym ziarnem. Tortowy piernik jest pyszny. Aromat korzennych przypraw i udział sezamu daje głęboki bukiet doznań smakowych.
Podziel się opinią i napisz o Twoich pomysłach na ciekawe połączeniach sezamowego ziarna. 

4 komentarze:

  1. Witam!
    Bardzo proszę o radę. Zrobiłam wszystko wg przepisu, a piernikowy biszkopt nie wyszedl taki puszysty by przekroic go na 4 warstwy. Czy w przepisie na pewno ma byc 1/4 l wody ?? bo ciasto az wylewalo sie z tortownicy. Bardzo bym prosila o rade co mam zrobic by nastepnym razem wyszlo bardziej puszyste (i ile sody nalezalo dodac bo nie widzialam tego w przepisie).
    moj e-mail to: kruszynka101@wp.pl

    pozdrawiam Karola

    OdpowiedzUsuń
  2. To normalny przepis na biszkopt dla tortownicy o średnicy 27 cm. Gorąca woda ogrzewa żółta i dobrze je można spienić. Dzięki wodzie ciasto nie jest suche. Czy aby na pewno nie była mniejsza. Bardzo długo już piekę biszkopty a proszek, czy sodkę rzadko dodaję, bo biszkopt tak naprawdę jest puszysty dzięki ubitej pianie. Tutaj z uwagi na kakao, dodałam płaską łyżeczkę sodki.
    Odnośnie puszystości - przede wszystkim trzeba uważać przy dodawaniu sypkich składników, najlepiej przez sito - krótko i delikatnie mieszać dużą płaską łyżką (nie miksować robotem) z masą żółtkowo-białkową.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Weroniko, bardzo trudno rozpuszcza mi się żelatyna, boję się że wyjdą mi grudki kiedy dodam ją do śmietany ; Czy do bitej śmietany można dodać żel fixu zamiast żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli zrobi Pani tak jak piszę w poście - ważne, żeby żelatyna była dosyć ciepła przy dodawaniu śmietany i bardzo szybko trzeba wymieszać- najpierw z żelatyną, dodać do całości i szybko zmiksować - nie ma opcji, żeby były grudki. Proszę spróbować a co do fixów - nie dodaję nigdy, bo staram się naturalnymi metodami zagęszżczać, więc nie doradzę

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...