środa, 16 stycznia 2013

Babeczki korzenne pyszne prosty przepis

 Aromatyczne korzenne babeczki bardzo smaczne niezwykle łatwo się przygotowuje, bez robota ...

 

Składniki


4 jaja
4 łyżki masła
pół szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki mąki pszennej
2-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany
1/4 litra wody
szklanka cukru (połowę z tej ilości można zastąpić miodem)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne (chili) - bardzo dobry składnik, ale niezwykle ostrożnie postępujemy z jego dodawaniem (już niewielka szczypta wystarcza do odpowiedniego smaku)
szczypta soli
2 łyżki sezamu do posypania


 Przygotowanie


Zaczynamy od przygotowania karmelu. Połowę wody wlewamy do sporego rondla. Na środek rondla wsypujemy połowę cukru. Podgrzewamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Kiedy cukier zacznie się lekko rumienić, natychmiast zdejmujemy rondel z ognia. Cukier błyskawicznie się karmelizuje osiągając piękny kolor, ale dłuższe trzymanie go na ogniu, spowoduje za dużą domieszkę goryczy. Do lekko wystudzonego karmelu dodajemy resztę wody i mieszamy (można delikatnie podgrzać). Do ciepłego karmelu dodajemy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy jajka i wsypujemy pozostałe składniki. Gdyby ciasto było zbyt gęste, można dodać trochę wody lub  śmietany. Wszystko chwilę mieszamy i wlewamy do foremek lub jednej formy. Możemy także po środku każdej babeczki zrobić kleksa z powideł lub budyniu, ale i bez tych dodatków są rewelacyjne. Posypujemy sezamem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Babeczki pieką się 25 min w temperaturze 180 stopni C, zaś placek cynamonowy około 40 minut. Jeśli spodziewasz się gości, ubij trochę śmietany kremówki i udekoruj dostępnymi owocami.  
Gorąco polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...