niedziela, 27 stycznia 2013

Błyskawiczna sałatka z pekińskiej kapusty przepis

Polecam prosty, szybki sposób na wartościową surówkę z pekińskiej kapusty.

Składniki (porcja na 4 osoby)


mała kapusta pekińska(około 300 gram)
1 spora marchew
1 szalotka lub jaśniejsza cześć pora
olej lniany lub oliwa z oliwek
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
sól, pieprz, cukier

 

Przygotowanie sałatki


Kapustę kroimy wzdłuż na dwie połowy, płuczemy pod zlewem i siekamy na drobno. Dodajemy umytą i startą marchew oraz  rozdrobnioną cebulkę. Przyprawiamy pieprzem, solą, cukrem i polewamy dwoma lub trzema łyżkami oleju lnianego lub oliwą. Olej lniany (oczywiście tłoczony na zimno - maksymalnie do temperatury 50 stopni C.) jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim to doskonałe źródło nienasyconych kwasów (Omega 3 i Omega 6), bez których nasze serce,nerwy i mózg, starzeją się dwa razy szybciej. Do sałatki można dodać łyżkę chudej śmietany lub jogurtu, będzie jeszcze lepsza.
Spożywanie warzyw, zwłaszcza kapustnych to solidne źródło witaminy C
- najpopularniejszego przeciwutleniacza oraz mnóstwo prowitaminy A, w znacznych ilościach witaminy K, witamin z grupy B (kwas foliowy). Więcej na temat witamin i minerałów. Kapusta pekińska to także cenne minerały - żelazo, magnez, potas, wapń, cynk, selen, czy fosfor. Warzywa kapustne jedzone na surowo, rzadziej duszone - to komplet potrzeb dla zdrowia.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...