piątek, 30 listopada 2012

Sprawdzony sposób na pieczoną szynkę

Jeśli pragniecie smaku najprawdziwszej pieczeni to dzielą was od niej raptem dwa kroki: marynata z mojego przepisu oraz szczegółowy opis, jak sprawić, by szynka była wyśmienita. Żaden kupny wyrób jej nie dorówna!
Soczysta pieczona łopatka wieprzowa
W przeddzień kupujemy 1,5 lub 2 kilogramy łopatki. Mięso obmywamy, wrzucamy do miski i nacieramy przyprawami (sól - płaska łyżka, szczypta słodkiej papryki i roztartego w dłoniach majeranku, pieprz, cztery  łyżki octu winnego, 3 łyżki oleju rzepakowego -  całość masujemy dłońmi przez kilka minut). Odstawiamy do lodówki, do jutra lub na 24 godziny.
Rozgrzewamy dużą patelnię (bez oleju - jest w marynowanym mięsie), kładziemy sztukę mięsa i rumienimy z każdej strony, by szczelnie pozamykać drogi ucieczki dla soków - to dzięki nim smak pieczonego mięsiwa jest wspaniały. Na dno brytfanny (musi być z przykryciem lub można to zrobić w rękawie, osobiście wolę to pierwsze), układamy ćwiartki z dwóch cebul, 4 pazurki posiekanego czosnku, którym posypujemy łopatkę lub inną część mięsa, kilka ziaren jałowca - ja obowiązkowo dodaje kilka gałązek tymianku, jedną pokrojoną szarą renetę (niesamowite jabłko do cięższych potraw i doskonale kruszy mięso) oraz łyżkę powideł śliwkowych (świetne do marnowania). Przykrywam pokrywą i wsuwam do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni C. Po 30 minutach zaglądam do formy, obracam mięso i oblewam sosem, zbierając go łyżką  z dna brytfanny. Zamykam brytfannę, obniżam temperaturę do 180 stopni C. i piekę jeszcze 30-40 minut. Po upieczeniu wystawiamy brytfannę i nie uchylamy pokrywy (nie ma obawy mięso na pewno się upiekło), wynosimy szczelnie zakrytą, na przykład na taras i zapominamy o niej (dla pewności można położyć na pokrywie coś ciężkiego, by nie zakradł się do niej jakiś czworonożny intruz). Po dwóch, trzech godzinach przynosimy soczystą pieczoną łopatkę i uroczyście próbujemy wspólnie z rodziną lub przyjaciółmi. Własnej roboty wędlina, pozbawiona konserwantów ma wyjątkowy smak i aromat.  Pycha! Polecam!
Polecam także:
soczysty pieczony schab
kiełbasa bez konserwantów krok po kroku

13 komentarzy:

  1. Witam interesuje mnie -przepis na soczystą pieczoną łopatkę.Piszesz ,że na dno rondla wsypujesz przyprawy+powidła ze śliwek-czy podlewasz to wodą?Boję się ,że spalę garnek i mięso.Pozdrawiam .Lucynka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lucynko
      Odpowiadam praktycznie na wszystkie komentarze. Ponizej widzisz odpowiedż, którą pisałam do Ali. Widocznie platforma blogerska nie najlepiej podaje komentarze, że dopiero teraz go zauważyłam i to całkiem przypadkowo. Jeśli masz garnek z pokrywą, na pewno nie spalisz garnka. Uwalniająca się para spada z pokrywy z powrotem na dno i tak na okrągło. Przykro mi, że tak długo czekałaś na odpowiedż. Szyneczkę upieczesz w ten sam sposób w naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Czy boczek można zrobić w ten sam sposób?. Alicja

    OdpowiedzUsuń
  3. W przypadku boczku trzeba pominąć podsmażanie, bo się wytopi na patelni. Wystarczy go upiec lub parzyć w wodzie z przyprawami o temperaturze około 80 stopni C, przez czas zgodny z liczbą wagową. Czyli, jesli boczek waży jeden kilogram parzymy go jedną godzinę. Do osolonej wody wrzucam świeżo kupiony boczek bez marynaty, dodaję ze dwa liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren jałowca i porządną szczyptę ziół prowansalskich. Boczek moze stygnąć w tym rosole. Będzie pyszny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Wkrótce skorzystam z podpowiedzi. Alicja

      Usuń
  4. Piękny i smaczny przepis. Czy będzie filmik z tego przepisu. Czy poda nam Pani więcej przepisów na pyszne mięska.
    Pozdrawiam, Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, że mnie odwiedziłaś. Postaram się przygotować filmik a pozostałe przepisy na blogu i następne wkrótce. Pozdrawiam Weronika

      Usuń
  5. co z filmikiem?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zamieszczałam ten przepis nie publikowałam jeszcze żadnych filmów. Publikuję od kwietnia 2013 roku, ale postaram się w przyszłości zrobić filmik. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Trafiłam teraz na pani przepisy, wyglądają smakowicie, po świętach napiszę jak smakowały. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie! Życzę pysznych radosnych Świąt. Pozdrawiam Weronika

      Usuń
  7. Witam.Próbowałam robić wędlinę z indyka pieczony w piekarniku - wyszła super smaczna. Teraz zabieram się do szyneczki. Z braku własnej wędzarni, wybieram tylko przepisy z piekarnika. Czy można prosić o wiecej tego typu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Bardzo dobry przepis i polecam pieczeń a jeśli w osłonkach to najlepiej naturalnych: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2016/09/kiebasa-lub-pieczen-soczysta-z-kurczaka.html
      Mielonka wieprz.: https://youtu.be/0qYF_5JmAfI
      Mielonka drobiowa: https://youtu.be/aAtbryQWuoQ

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...