piątek, 16 listopada 2012

Błyskawiczne placki drożdżowe

Nie zawsze mamy w zapasie ciasto i przeważnie wtedy, nachodzi nagła ochota na coś słodkiego. Rzut okiem na to, co w lodówce i spiżarni... Wiele nie ma, ale jest mąka, jaja, drożdże... Placek drożdżowy? Nie... Za długo, by na niego czekać...  Są jabłka... Będą placki i to bardzo smaczne...
Mini-szarlotki

Składniki na ciasto

szklanka mąki
1 jajo
odrobina kurkumy
szczypta soli
1 łyżka cukru
łyżeczka świeżych drożdży
0,5 szklanki mleka lub wody (ciasto musi być gęściejsze od naleśnikowego, bo dobrze przylgnie do jabłkowych plastrów)
2 łyżki oleju

Przygotowanie

Mieszamy sypkie składniki i dodajemy pozostałe a na końcu olej. Mieszamy jeszcze chwilkę i odstawiamy. Obieramy 3 duże słodkie jabłka ( najlepiej kortlandy) i pozbawiamy ich gniazd nasiennych. Pierwszy i ostatni plaster zjadamy - są przeważnie zbyt małe. Pozostałe plastry tniemy na grubość min. 0,5 cm i posypujemy cynamonem. Patelnie (potrzebna będzie patelnia z pokrywką) smarujemy olejem. Można się przy tym posłużyć ręcznikiem papierowym lub pędzlem. Włączamy gaz i maczamy plaster jabłka w cieście. Układamy na patelni kolejno, ile się zmieści. Przykrywamy pokrywą, najlepiej szklaną, wtedy, mamy wszystko pod kontrolą. Z każdej strony pieczemy około 1 minuty, na średnim ogniu). Placki smażę podobnie, jak naleśniki, smarując patelnię tylko raz, na samym początku. Puszyste placuszki układam na talerzach i czekam aż ostygną. Posypuję cukrem pudrem, z którym są po prostu najlepsze. Mniammm!!!. Skorzystaj z tego przepisu a przekonasz się, że często będziesz do niego wracać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...