sobota, 23 stycznia 2016

Schab pieczony kruchy w maślance z ziołami

Witam Kochani. Schab to przeważnie chude mięso, które bez specjalnej obróbki pod wpływem temperatury silnie się kurczy i niestety jest bardzo suche, Najważniejsze oprócz dobrej marynaty jest to, by przed wstawieniem do piekarnika mięso podsmażyć na patelni. Drugi często popełniany błąd to przesuszanie, czyli zbyt długie pieczenie a przecież schab z wyglądu to najczęściej smukły kawałek, któremu nie trzeba skrupulatnie przeliczać wagi na czas pieczenia.



Marynata na kruchy schab o wadze około 2,5 kg



około 200 ml maślanki lub kefiru

3 łyżeczki z brzuszkiem soli (około 18-20 g) a około 2,5 kg mięsa licząc z marynatą

1-2 ząbki czosnku

3 łyżeczki musztardy

trochę listków świeżego tymianku (około łyżeczki) lub na przykład majeranek lub szałwia

1-2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka z brzuszkiem papryki słodkiej mielonej

płaska łyżeczka pieprzu ziołowego lub czarnego





Przygotowanie schabu

LINK do przepisu na filmie


Schab po zakupie moczę w zimnej wodzie około godziny. Osączam i osuszam ręcznikiem papierowym.

Mieszam składniki marynaty i polewam nim schab w naczyniu żaroodpornym

Patyczkami od szaszłyków dziurawię gęsto mięso. Bez obawy! Wszystkie dziurki się zasklepią w trakcie pieczenia i nie będzie żadnych śladów.  Potem masuję mięso z każdej strony. Wszystko po to, by marynata wszędzie dotarła. Wstawiam do lodówki pod przykryciem najlepiej na około 12 godzin. W trakcie marynowania  dwa-trzy razy obracam mięso w marynacie.


Rozgrzewam patelnie z niewielką ilością tłuszczu do smażenia z wysoką temp. spalania. Uwaga! Będzie pryskać! Dlatego warto pomóc sobie pokrywą a wcześniej pozwolić by schab obciekł z nadmiaru marynaty. Obsmażam krótko na rumiano schab z każdej strony. Chodzi tutaj o ścięcie białka w zewnętrznych ściankach mięsa, co uchroni je przed stratą większości soków podczas pieczenia. W trakcie rozgrzewam piekarnik do 195 stopni C, grzałka góra-dół.



Wstawiam schab w tym samym naczyniu z marynatą, pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Potem zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę około 40-45 minut. W trakcie mozna mięso polewać sokami z marynaty i mięsa. W razie gdy mięso po wierzchu ładnie nie zrumieni się, można je podpiec krótko, pod koniec,  3-5 minut na funkcji grilla.

Studzę mięso pod przykryciem w tym naczyniu, co się piekło w chłodnym miejscu. 

Polecam mój drugi super sposób na soczysty schab! LINK oraz kotlety schabowe soczyste w małej ilości tłuszczu LINK



Jak podawać schab?


Oprócz serwowania schabu na zimno na kanapki lub na przykład zalewania grubszych plastrów galaretką z warzywami można je włożyć do wcześniej przygotowanego zagęszczonego sosu i delikatnie podgrzewać bez gotowania.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 20 stycznia 2016

Ryba prosto i smacznie jak przygotować?

Witam Kochani. Dzisiaj proponuję klasyczny i szybki sposób na pyszną rybę. Ryby, jak grzyby mają swój wyjątkowy smak i nie lubią zbyt wielu przypraw. Sól i pieprz to prostota i celowość. Polecam!


Potrzebujesz:


świeżą rybę lub filet z ryby
sól, pieprz
trochę mąki pszennej do obtoczenia (łyżka dwie-to zależy od ilości ryby)
niewielka ilość tłuszczu do smażenia

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Rybę oczyszczam, osączam i osuszam przy pomocy ręcznika papierowego.

Dzielę rybę na mniejsze wygodne kawałki do smażenia. Oprószam solą i pieprzem. Odstawiam na kilkanaście minut.


Rozgrzewam tłuszcz  i układam kawałki ryby obtoczonej w mące. Nadmiar mąki strzepuję, żeby niepotrzebnie nie paliła się na patelni. Smażę ryby około 3-4 minut do momentu aż mięso zbieleje i nie jest przeźroczyste. Jeśli nie jesteście pewni czy mięso dobrze się usmażyło, można rybę zapiec w piekarniku przez 10 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika!

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Zapiekanka ze szpinakiem i fasolą przepis na zdrowie

Witam amatorów szpinaku i diety wysokobiałkowej bezmięsnej. Ostatnio robiłam dania z fasolą i trochę mi jej zostało, stąd pomysł na trafne w smaku połączenie ze szpinakiem. Jeśli  jeszcze dodacie lekki sos na przykład czosnkowy albo sos koperkowy na bazie jogurtu to po prostu miodzio!


Składniki na formę o średnicy około 28-30 cm

około 400 g świeżego lub mrożonego szpinaku
około 1,5 szklanki ugotowanej fasoli białej
3 jaja
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki tłuszczu do smażenia
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu lub ciut cukru
trochę listków świeżego lub suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
szczypta pieprzu ziołowego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie

Rozdrobniony czosnek krótko podsmażam na maśle i zaraz dodaję szpinak.  Ważne, żeby czosnek nie zrumienił się, bo straci najlepszy smak. Mieszam i doprawiam ziołami, miodem, solą i pieprzem. Po chwili, jak tylko szpinak nieco zmięknie wyłączam grzanie i miksuję blenderem na jednolitą masę. (mrożony szpinak trzeba nieco dłużej pogotować na małym ogniu, by odparować nadmiar wody, ale nie za długo, żeby nie stracił żywej zielonej barwy)

Wykładam fasolę na formę cienko posmarowaną tłuszczem. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni C, grzałka gór-dół- jak na pieczenie biszkoptów.

Ubijam białka na sztywno z porządną szczyptą soli. Kiedy białka ubite dodaję łyżeczkę cukru do utrwalenia piany. Do szpinaku w osobnej misie dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną, ciut tymianku i jak trzeba trochę soli i pieprzu. Miksuję całość. Dodaję pianę do masy szpinakowej. Krótko mieszam tylko do połączenia. Im dłużej mieszamy tym gorzej, bo masa traci puszystość. Zaraz wylewam masę na fasolę. Wyrównuję i wstawiam formę do piekarnika na około 25 minut.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecam linki o wartościach fasoli LINK i szpinaku LINK:

piątek, 15 stycznia 2016

Pączki racuchy szybkie i pulchne

Witam Kochani. Ostatnio robiłam szybkie drożdżowe a po wyrośnięciu wkładałam łyżką porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Lubię ten łatwy sposób, gdzie robię ciasto rzadsze od typowego, które szybciej rośnie a pączki są bardziej pulchne. Takie ciasto możemy piec także na patelni pod przykryciem, na niewielkiej ilości klarowanego masła. LINK do przepisu na Super placki drożdżowe z jabłkami.


Składniki na około 50-60  pączków średniej wielkości 

1 kg mąki pszennej przesianej typ 450 lub 480
około 0,7 litra mleka ciepłego lub więcej (może być ciepła woda)
5 żółtek
2 łyżki spirytusu lub octu
200 g masła 82% tłuszczu
7 dag drożdży świeżych  (około 3/4 paczuszki a 10 dag)
szklanka cukru
aromat
szczypta soli

do smażenia: około 1,5 kg tłuszczu do smażenia  lub 1,5 litra oleju - z wysoką temperaturą spalania




Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie


W dużej misie do mąki dodaję sól, cukier waniliowy. Mieszam na sucho. Robię dołek w mące. Wsypuję doń pokruszone drożdże. Posypuję około 2 łyżeczkami cukru i polewam ciepłym mlekiem tak, by je przykryć. Czekam aż podrośnie zaczyn z drożdży.

Żółtka, cukier, ciut mleka - roztrzepuję trzepaczką na jednolitą masę

Topię masło, które w momencie dodania do mąki powinno być ciekłe, ciepłe lub letnie.

Kiedy drożdże podrosną, dodaję do misy masę z żółtek i spirytus. Spirytus zapobiega nadmiernemu wchłanianiu się tłuszczu i zmniejsza powstawanie piany podczas smażenia. Wyrabiam całość dużą łyżką. W trakcie dodaję tyle mleka, żeby uzyskać rzadsze ciasto od typowego drożdżowego przygotowanego na placek czy chleb, jednak gęściejsze od ciasta naleśnikowego. Na koniec dodaję ciepłe masło-najlepiej dodawać go cienkim strumieniem i cały czas mieszać, bo lepiej się wchłania. Ważne, by dodać masło na końcu, bo drożdżowe ciasta lepiej się udają. Kiedy masło się wchłonie wyrabiam jeszcze całość około 2-3 minut, dalej łyżką aż ciasto zrobi się gładkie. Odstawiam misę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pod przykryciem) na około 30-60 minut.




Rozgrzewam tłuszcz do smażenia do temperatury około 180 stopni C. Jeśli nie mamy miernika, według starej metody wrzucamy kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie lub ciasto utrzymuje się na powierzchni i delikatnie stopniowo rumieni się, zaczynamy smażenie.


 Jeśli ciasto gwałtownie się rumieni a nawet brązowieje, natychmiast zmniejszamy lub wyłączamy grzanie, żeby się ciastka nie przypaliły. Nabieram łyżką porcję ciasta a drugą łyżką spycham porcję do garnka z gorącym tłuszczem.  Rumienimy pączki około 2 minut z każdej strony. Wyjmujemy i osączamy na bibule.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika





poniedziałek, 11 stycznia 2016

Sernik Ananasek na zimno super smak!

Witam Kochani. Dzisiaj mam propozycję nie tylko dla wielbicieli ananasa, ale dla Wszystkich fanów sernika na zimno. Wyjątkowo pyszne i atrakcyjne zestawienie a przy tym w wersji na zimno bez pieczenia na herbatnikowym spodzie.








Składniki na formę 28 cm x 20

około 350 g sera (mascarpone, riccotta lub ser z wiaderka)
ananas świeży lub z puszki (około pół litra rozdrobnionego musu z ananasa)
około 200 g herbatników
2 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny
200 ml świeżej śmietany 12 lub 18%
1 galaretka najlepiej ananasowa
kilka łyżek cukru lub miodu do przyprawienia masy serowej
cukier waniliowy

Przygotowanie masy serowej

LINK do przygotowania sernika na filmie

Żelatynę zalewam trzema łyżkami zimnej wody. Po chwili kiedy spęcznieje, dodaję jeszcze mniej więcej łyżkę wody i wstawiam w naczyniu do rondelka z gorącą wodą. Mieszam w trakcie. Kiedy żelatyna się rozpuści, dodaję kilka łyżek wcześniej zmiksowanego sera z cukrem, śmietaną i cukrem waniliowym. Energicznie mieszam. Ważne żeby żelatyna na tym etapie była dość ciepła. Mieszaninę szybko dodaję do pozostałej masy i natychmiast miksuję do połączenia. Wykładam masę serową na spód naczynia wyłożonego herbatnikami i wstawiam do lodówki.

Przygotowanie masy ananasowej ze świeżego ananasa

Ścinam pancerz z ananasa i kroję wzdłuż wysokości na pół. Wykrawam bardziej twarde środki i dzielę owoc na mniejsze kawałki. Miksuję w rozdrabniaczu i przelewam do rondla. Gotuję mus na niedużym grzaniu 3-4 minuty, mieszając w trakcie (ananasa z puszki z zalewy nie trzeba gotować). Wyłączam grzanie i po chwili do połowy ilości gorącego musu dodaję galaretkę (tyle musu ile podaje przepis wody na opakowaniu galaretki, czyli na jedną galaretkę około pół litra musu). Kiedy się rozpuści-znowu można wstawić naczynie do rondla z gorącą wodą i mieszać-ja rozpuściłam w szklance musu i dodałam  do pozostałego musu. Wymieszałam i wstawiałam rondel do zimnej wody, żeby szybciej mus ananasowy stężał. Gęsty mus wyłożyłam na masę serową a wierzch po chwili polałam polewą czekoladową. LINK do przepisu na polewę.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 9 stycznia 2016

Sałatka jarzynowa z ananasem i serem

Witam serdecznie. Zapraszam na prostą sałatkę, którą łatwo przygotować jak tylko zostają warzywa z bulionu a że ananas miałam pod ręką i trochę sera to właśnie był dobry powód do zrobienia chrupiącej przystawki.


Składniki

warzywa gotowane pokrojone w kostkę - 2 pietruszki, 2 marchewki, mały seler
2-3 jajka gotowane na twardo pokrojone w kostkę
2-3 ogórki kiszone lub konserwowe pokrojone w kostkę
szklanka pokrojonego ananasa
50 g startego sera

Sos do sałatki: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy, szczypta soli i pieprzu do smaku-jeśli sałatka bez ananasa warto dodać jabłko lub łyżeczkę miodu dla lepszego smaku


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Warzywa mieszam z ananasem i serem. Przyprawiam sosem. W razie potrzeby koryguje smak.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

 

piątek, 8 stycznia 2016

Rogaliki drożdżowe najlepsze maślane

Witam serdecznie po dłuższej świątecznej przerwie. Dzisiaj polecam klasyczny przepis na smaczny wypiek drożdżowy ze słuszną racją masła, ale i tak lżejszy od takich pączków kapiących tłuszczem.
Mamy karnawał i to bardzo krótki , stąd zaczynam rok na słodko. Pączki to pączki i nic ich nie zastąpi, ale fajnie wypiekać na przykład raz w tygodniu faworki, w innym rogaliki i tak do ostatków...




Składniki na około 60-70 sztuk



4 szklanki z brzuszkiem mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej (szklanka-250ml)- czyli około 650 g mąki
200 g masła minimum 82% (ilość masła można zmniejszyć i dodać więcej płynu)
3/4 szklanki cukru
1/3 paczki świeżych drożdży
około 200 ml mleka lub ciepłej wody
2 duże żółtka
2 dużej jaja (jedno do smarowania rogalików)
cukier waniliowy
szczypta soli - około płaskiej łyżeczki

nadzienie przykładowe: powidła śliwkowe lub przesmażone starte jabłka idealne do nadzienia







Przygotowanie



LINK do przepisu na filmie


Przygotowanie zaczynu z drożdży - mieszam drożdże z 2 łyżeczkami cukru w około 100 ml ciepłego mleka lub wody. Wstawiam szklankę z zaczynem do rondelka z ciepłą wodą, żeby szybciej rosły.

Mieszam  mąkę ze sporą szczyptą soli i cukrem waniliowym

Do rozdrobnionego masła dodaję cukier i resztę mleka. Jest kilka szkół drożdżowego ciasta, gdzie tłuszcz letni lub ciepły powinno się dodawać na samym końcu i najczęściej tak robię LINK - czyli jajko, 2 żółtka i cukier można roztrzepać w mleku  połączyć z mąką i zaczynem - ja tym rozgrzałam masło z pozostałym mlekiem i cukrem. Jak trochę masa przestygnie, do ciepłej dodaję jedno całe jajko i dwa żółtka. Mieszam trzepaczką tylko do jednolitej masy.

Łączę mąkę z zaczynem drożdżowym, ciepłą masą maślano-jajeczną przy pomocy łyżki i zaraz wyrabiam ręcznie lub robotem około 3 minut, w misce lub na blacie. Ciasto po wyrobieniu łatwiej odchodzi od dłoni. Powinno być zwarte, ale miękkie. W razie, gdyby było zbyt suche nie panikujemy a zaraz na początku wyrabiania dodajemy trochę ciepłego mleka lub wody a gdy rzadkie dosypujemy ciut mąki. Ciasto spłaszczam w misce, posypuję mąką, przykrywam ściereczką lub talerzem i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Czas właściwie nie tak ważny, jak to, że ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość a jak dacie mu więcej czasu wypieki będą jeszcze lepsze.


Po wyrośnięciu ciasto krótko przerabiam. Dzielę kolejno na porcje. Każdą kolejno wałkuję, podsypując w trakcie mąką na kształt koła (średnica około 35 cm, grubość placka 2-3 mm). Radełkiem lub nożem tnę na osiem części na podobieństwo trójkątów. U podstawy nakładam nadzienie i zwijam w kierunku wierzchołka tych trójkątów. Ważne, żeby ów wierzchołek zablokować, układając rogaliki tymi wierzchołkami do spodu w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki po wyrobieniu rosną jeszcze około 10 minut, Przed wstawieniem do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni C, grzałka góra-dół., smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem waniliowym. Piekę około 18-20 minut.


Życzę Wszystkim wspaniałch wypieków.
Pozdrawiam Weronika