środa, 13 maja 2015

Zrazy wołowe z cebulką i ogórkiem kiszonym

Witam Kochani. Dzisiaj przepis na pyszne konkretne danie w wersji bez boczku, bogate w dobrze przyswajalne białko i witaminy. I choć z jedzeniem mięsa nie można przesadzać to jednak od czasu do czasu, warto zasilić mięśnie i przyspieszyć regeneracje całego organizmu. Wołowina jest nie tylko smaczna, ale należy do najwartościowszych mięs pod względem składników odżywczych. Szczególnie polecana dla młodych rozwijających się osób, sportowców i osób ciężko pracujących fizycznie.


Składniki

około 1 kg wołowiny bez kości 
5-6 sporych cebul
ogórków kiszonych niedużych tyle ile zrazów
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
łyżeczka posiekanych świeżych ziół - tymianek, majeranek 
kilka łyżek oleju do smażenia lub masło klarowane

Marynata do posmarowania

2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka sosu sojowego 
1 łyżeczka miodu lub cukru
1-2 łyżki oleju
szczypta soli




Przygotowanie


Mięso kroje na dwu centymetrowe płaty i rozbijam jak typowe schabowe, ale niezbyt cienko. Oprószam solą i pieprzem. Wkładam do lodówki pod przykryciem na około 30 minut.
Cebulę pokrojoną w pół-plastry wrzucam na rozgrzany tłuszcz, solę i podsmażam do zrumienienia. Pod koniec dodaję posiekany drobno czosnek ze świeżymi i suszonymi ziołami. Chwilkę smażę i zestawiam z grzania. 
Mieszam dokładnie składniki marynaty.
Smaruję każdy płat mięsa marynatą. Układam sporo cebuli tak, żeby po obwodzie mięsa 3-4 cm były puste. Na cebuli układam ogórka i zawijam mięso, jak gołąbki. Można wspomóc się wykałaczkami, przy spinaniu zrazów czy roladek, ale wierzcie mi, że bez nich da się zrobić kształtne nierozwalone okazy. Zrazy powinny przejść marynatą pod przykryciem w lodówce najmniej dwie godziny.





Zrazy układam zawinięciem na dół na rozgrzanej patelni z tłuszczem z wysoką temperaturą spalania i krótko obsmażam z każdej strony. Dzięki takiej obróbce roladki zachowają soczystość. Przed wstawieniem do piekarnika smaruje jeszcze roladki pozostałą marynatą. Piekę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni C. W trakcie 2-3 razy polewam sosem, zebranym wokół zrazów. Na koniec można przez 3-4 minuty podpiec zrazy na funkcji grilla - krótko, żeby ich nie przesuszyć. 
Płyn z  naczynia zlewam na patelnię. Rozrabiam łyżkę mąki pszennej lub ziemniaczanej w niewielkiej ilości chłodnego płynu lub wody i dodaję do reszty podgrzanego płynu. Sprawdzam smak. Jeśli zbyt słony, dodaję trochę wody i posiekaną lub suszoną natkę z pietruszki. Takim sosem można w naczyniu zalać ściśle poukładane zrazy (najlepiej, jakby sos je przykrył na kilka lub kilkanaście godzin). Wtedy są  wyjątkowo smaczne. Przed podaniem podgrzać i gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


sobota, 9 maja 2015

Kotlety z cieciorki i kurczaka sycące i pyszne

Witam Kochani. Nagotowałam cieciorki a teraz pora na dania, które z nią przygotowałam. To wersja z mięsem - wiadomo, ze pyszna, ale bez niego, jak się odpowiednio doda cebulki i sporo naturalnych przypraw też będzie smacznie.




Składniki


2 szklanki ugotowanej cieciorki (około 200 g suchej) (Jak gotować cieciorkę?)
nieduża pierś z kurczaka
10 dag startego żółtego sera
1 duże jajo
1 łyżeczka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki jogurtu, gdyby masa była zbyt gęsta
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka ziół suszonych - pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
kilka listków świeżych ziół - bazylia, oregano, co lubicie
pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki otrębów owsianych
tłuszcz do smażenia



Przygotowanie

Przepis na FILMIE



Cieciorkę ugotowaną rozdrabniam w blenderze razem z cebulą czosnkiem, jajkiem, mąką, ziołami, solą, pieprzem. Jeśli papka będzie bardzo gęsta, bo cieciorka po ugotowaniu jest dosyć sucha, więc możemy dodać jogurt i 1-2 łyżki oleju, żeby kotlety były bardziej soczyste. Do rozdrobnionej mieszanki dodaję pokrojone w średnią kostkę mięso z kurczaka, jak w moim przepisie na najsmaczniejsze kotlety z kurczaka. Dodaję także starty grubo ser i posiekany szczypiorek. Mieszam i formuję niezbyt duże kotlety. Obtaczam bez moczenia w jajku w otrębach owsianych i wkładam kotlety na 15-30 minut do lodówki, Po tym czasie odpoczną i będą bardziej zwarte. Smażę tradycyjnie, jak kotlety tradycyjne 4-5 minut z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Dla rozpusty przydałby się sos na przykład pieczarkowy, ale zjedliśmy bez i ze smakiem na zdrowie. Po cieciorce - wartości odżywcze ma niesamowite - przemiana materii rusza na całego. Człowiek choć syty lekko się czuje. Polecam!!!
Wypróbuj: Kotlety z kurczaka i cieciorki
Sprawdź: Cieciorka na odchudzanie i skołatane serce
Pozdrawiam Weronika

Pasta z cieciorki i jajek na zdrowe śniadanie

Witam kochani z przepisem na zdrowe i pyszne smarowidło do pieczywa -rodzaj humusu bez tahini. Ugotowałam spora ilość ciecierzycy i jak czas pozwoli to może jeszcze w krótkim czasie dołożę jakiś przepis.


Składniki

1,5 ugotowanej odsączonej cieciorki (około 150 g suchej) (jak gotować cieciorkę)
2 jaja ugotowane na twardo 
sok z połowy dużej cytryny lub jednej mniejszej
po kilka listków bazylii, tymianku
1 łyżeczka miodu lub cukru
1-2 nieduże ząbki czosnku (według uznania)
sól, pieprz,
3-4 łyżki oleju tłoczonego na zimno - lniany albo oliwa

Przygotowanie

Przepis na FILMIE



Wszystkie składniki rozdrabniam w blenderze. Doprawiam. Gotowe! Polecam!!!
Wypróbuj: Kotlety z kurczaka i cieciorki
Sprawdź: Cieciorka na odchudzanie i skołatane serce

Pozdrawiam Weronika


czwartek, 7 maja 2015

Jak gotować cieciorkę, fasolę, groch...

Witam kochani. Wracam do dań z cieciorką, ale zanim je opublikuję, najpierw na prośbę czytelniczek i widzów mała przydatna instrukcja gotowania ziaren strączkowych.




Polecam sprawdzone produkty ekologiczne, ale jeśli kupujemy w pośpiechu i zwyczajnie nie stać nas  na droższe artykuły, poniżej w opisie podam, jak zminimalizować dodatki konserwujące.

Przygotowanie cieciorki, fasoli, grochu i innych strączkowych



LINK do filmu: Jak gotować cieciorkę?


Przebrane z nieciekawych ziaren sypkie strączkowe produkty zalewam zimną wodą i odstawiam na minimum 12 godzin, najlepiej na noc. Wody wlewam co najmniej cztery razy więcej od objętości cieciorki czy fasoli, gdyż ziarno sporo jej wypije i spęcznieje.
Na drugi dzień odlewam wodę z cieciorki na sicie i dokładnie opłukuję bieżącą wodą. Wsypuję ziarno do garnka. Zalewam wodą tak, żeby przykryć cieciorkę. Wstawiam na palnik. Wlewam do garnka 3-4  łyżki octu owocowego. Doprowadzam do wrzenia. Gotuję około minuty. Pojawia się dużo piany, którą najprawdopodobniej tworzą szkodliwe dla nas puryny i związki odpowiedzialne za wzdęcia. Dlatego odlewam wodę na sicie i znowu dobrze opłukuję ziarno, żeby się pozbyć możliwie maksymalnie tych składników, po których nie czujemy się dobrze. 

Nalewam kolejną świeżą wodę. Wstawiam do gotowania. Dla aromatu dodaję kilka laurowych liści i ziaren ziela angielskiego. Sól nie koniecznie, zwłaszcza jak będę robiła pastę, czy tego typu podobne dania. Jeśli już solimy w trakcie to najlepiej pod koniec gotowania. Średnio cieciorka, jak i fasola miękną po około godzinie, ale ja polecam próbować. Kiedy ziarno miękkie odcedzam lub zagęszczam płyn, w którym cieciorka się gotuwała na przykład przecierem pomidorowym, bułką tartą. Przyprawiam zeszkloną cebulką, czosnkiem i ziołami.
Cieciorka wartości odżywcze
Pasta z cieciorki i jajek
Kotlety z cieciorki i jajek

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 4 maja 2015

Murzynek biszkoptowy II z masą serową

Witam kochani. Dzisiaj chcę pochwalić niebiańską wersję imieninowego ciasta autorstwa mojej zdolnej córki. Majówka była bardzo pyszna a murzynek, jak i inne ciacha zachwyciły wszystkich smakiem. Dodam, że była to łatwiejsza wersja bez galaretki i owoców w środku z najlepszą na świecie masą serową. Po wierzchu ciasta dla kontrastu Monika ułożyła plastry brzoskwiń w polewie. Bardzo polecam! To wyjątkowo rozkoszne zestawienie ciemnego biszkoptu z masą a właściwie kremem z twarożku domowej produkcji.




Potrzebujesz:

Przepis na biszkopt kakaowy: LINK
Przepis szczegółowy na blogu: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/04/biszkopt-ciemny-puszysty-bez-proszku-do.html


Przepis na masę serową LINK
Przepis szczegółowy na blogu: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/04/masa-serowa-pyszna-to-sernikow-na-zimno.html



Poncz do nasączenia murzynka - około pół szklanki lub więcej według uznania
dekoracja według gustu lub w mojej wersji na filmie KLIK

Pozdrawiam serdecznie Weronika

piątek, 1 maja 2015

Murzynek biszkoptowy z masą serową i wiśniami

Witam serdecznie z przepisem na niezapomnianą majówkę. Jest to pyszne ciacho, przypominające tort szwarcwaldzki, z tą różnicą, że u mnie jest z delikatną masą serową z mleka i słodziutkimi wiśniami prosto ze słoika. Kilka dni temu opublikowałam przepis na murzynek biszkoptowy i na wspomnianą pyszną masę serową z mleka i jajek. Jeśli czasu nie macie zbyt wiele, proponuję - do 250 g serka mascarpone domiksować porcjami pół litra ubitej śmietany kremówki.



Składniki


biszkopt kakaowy z 5 lub 6 jaj
masa serowa z mleka jaj i śmietany 12-18%
około 250 g odsączonych wiśni z przetworów
1 galaretka wiśniowa
1, 5 szklanki gorącej przegotowanej wody
napar z kawy lub poncz wisniowy około połowy szklanki
kilka tafelków gorzkiej czekolady

Przygotowanie


Przepis na filmie KLIK
Galaretkę mieszam tak długo z gorącą wodą aż się dobrze rozpuści. Kiedy przestygnie dodaję osączone wiśnie. Mieszam.
Wystudzony biszkopt kroję na dwa płaty. Nasączam spodni płat, który powinnam pokryć warstwą masy serowej dla lepszego kontrastu dla masy wiśniowej - ja się pospieszyłam i wyszło, jak wyszło, ale smak i tak zapewniam bombowy. Wykładam  galaretkę, która na tyle zgęstniała, że jest na tym etapie trzęsąca, ale nie zestalona i daje się formować. Na galaretkę ułożyłam 2/3 części masy serowej. Przykrywam ciasto drugim płatem ciemnego biszkoptu. Nasączam. Opadłe poza rant ciasta części galaretki spokojnie dadzą się wepchnąć do ciasta. Resztą masy serowej pokrywam i wygładzam ciasto. U mnie prosta szybka dekoracja z kawałeczków czekolady. Ciacho przepyszne a właściwie tort- bogate w smaku i jak się przygotujecie etapami, zabierze Wam niewiele czasu. Polecam!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



środa, 29 kwietnia 2015

Masa serowa pyszna do serników na zimno, tortów lub deserów.

Witam serdecznie. Polecam bardzo łatwą, wyjątkowo smaczną do przygotowania masę sernikową, Choć nie ma przy niej dużo roboty to jednak wymaga trochę czasu. Przypomina popularną paschę, ale w moim przepisie nie ma ani tak dużo śmietany i jaj, bo jest i tak doskonała - aksamitna i pyszna z samego mleka i niewielkich ilości wspomnianych dodatków. Dodam, że masa z dobrym masłem 82% tłuszczu jest ścisła i kremowa. Wystarczy wyłożyć na ciasteczka, przybrać owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin. Masą przełożyłam biszkopt kakaowy. KLIK. Niebo na języku!!!

Masa serowa z mleka, jajek i śmietany

Składniki

2 litry mleka świeżego 
3 całe jaja
200 g śmietany 12%
sok z połowy sporej cytryny
200 g masła 82% tłuszczu
około 0.5 szklanki cukru pudru (trzeba próbować)
aromat (opcjonalnie)


Przygotowanie


Mleko doprowadzam do wrzenia. W międzyczasie rózgą roztrzepuję jaja, śmietanę i sok z cytryny. Kiedy mleko zaczyna się gotować, wyłączam grzanie i wlewam wolno masę jajeczną. Cały czas przy tym mieszam. Po chwili mleko się rozwarstwi na mnóstwo kawałków twarożku i żółty płyn serwatkę. Zostawiam tak jeszcze całość na minimum 30 minut. Potem przelewam na gęstym sicie. Kiedy twarożek dobrze ostygnie wstawiam do lodówki na co najmniej 3-4 godziny a najlepiej na całą noc. Na drugi dzień miksuję masło na puszysty krem i dodaję po 1 łyżce ociekniętego twarożku. Za każdym razem miksuję do połączenia. W trakcie dodaję cukier puder. Kiedy masa jest jednolicie kremowa przekładam nasączone ciasto lub wykładam krem serowy na ciastka.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika