Translate

piątek, 30 września 2022

Zalewajka pomidorowa zupa która uzależnia

 Witam Kochani! Od sierpnia po październik pomidory mają najlepszy smak, dlatego namawiam na kolejną szybką zupę przyjemną w przygotowaniu. Do zwykłej zalewajki wystarczy dodać pod koniec gotowania kilka pokrojonych pomidorów... Pychota! 



Składniki na 4-5 porcji



4-5 ziemniaków

3 średnie pomidory 

około 1 litr wody

1 cebula

1 ząbek czosnku

trochę ulubionej wędzonki

1-2 łyżki tłuszczu do smażenia

tzw. zaklepka: 1-2 łyżki śmietany +1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (mąka opcjonalnie, jeśli lubimy gęściejszą zupę) +ciut zimnej wody

sól, pieprz do smaku (u mnie spora szczypta suszonej bazylii, najlepiej roztartej w dłoniach)

Pomidory najlepiej sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wcześniej tez można pokroić wędzonkę, bo zalewajka szybko się gotuje, stąd lepiej przygotować wcześniej niektóre etapy, by potem się nie śpieszyć.


Ziemniaki kroję w kostkę, Wrzucam do garnka i zalewam wodą. Kiedy woda się zagotuję dodaję sól i zmniejszam grzanie. Gotuję ziemniaki kilka minut, by tylko trochę zmiękły.  


W międzyczasie podsmażam na tłuszczu pokrojoną drobno cebulkę. Dodaję pokrojoną wędzonkę do cebuli i podsmażam mieszając małą chwilę. Pod koniec dodaję bazylię suszoną, czosnek starty na tarce i krótką chwilę podsmażam mieszając. Ważne, by czosnek się nie przypalił. 

Dodaję do ziemniaków ugotowanych na średnio miękko podsmażoną cebulkę z wędzonką i pomidory pokrojone w kostkę. Chwilę gotuję całość na małym grzaniu i dolewam tzw. zaklepkę czyli wymieszane ciut mąki ze śmietaną i niewielką ilością wody. Mieszam. Ponownie doprowadzam do króciutkiego zagotowania i gotowe!

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

4 komentarze:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.