piątek, 26 czerwca 2015

Ciasto drożdżowe super pyszne z owocami i kruszonką serową

Witam kochani. Dzisiaj kolejna rewelacyjna drożdżówka, która znika w mgnieniu oka. Podobnie, jak w ostatnim przepisie przygotowałam placek z pół kilograma mąki i tylko z jednego jajka. To niesamowicie pyszne ciasto drożdżowe -puszyste i wilgotne, że już teraz myślę o następnym z jagodami. I jak tu nie kochać lata... Bardzo polecam!


Składniki 

(szklanka-250 ml)

0,5 kg mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej
około 0,5 szklanki cukru, z czego 2-3 łyżeczki do posypania owoców (dodałam mniej cukru do ciasta niż w ostatnim przepisie i placek w smaku jest super)
około pół szklanki ciepłego mleka (mleka tyle, żeby ciasto nie było tępe ani zbyt rzadkie)
3-4 dag świeżych drożdży
1 jajo
2 spore łyżki masła 82% tłuszczu lub sprawdzonej margaryny
1-2 łyżki oleju
0,5-0,7 kg owoców umytych i osączonych - truskawki, śliwki, jagody, maliny, wiśnie...
szczypta cukru waniliowego
szczypta soli

duża blacha rozmiar około 24 cm x 40 cm, żeby ciasto nie było zbyt wysokie i wyglądało, jak drożdżówka

Kruszonka serowa składniki

około 35 dag twarogu półtłustego
1  żółtko
1/4 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie



Mąkę przesiewam do miski. Robię dołek w mące, do którego wsypuje rozdrobnione drożdże. Posypuję dwoma łyżeczkami cukru i zalewam je ciepłym mlekiem (może być też ciepła woda). Kiedy rosną drożdże topię masło w rondlu krótko na małym ogniu. Tłuszcz powienien być dość ciepły, ale nie gorący. Dodaję do niego cukier, cukier waniliowy, jajko, olej i szczyptę soli. Dokładnie mieszam. Dodaję płynne składniki do miski z mąką i zaczynem drożdżowym cienkim strumieniem. Wyrabiam  ciasto ręką lub robotem grubymi skręconymi łopatkami około 3-4 minut do momentu kiedy ciasto zaczyna odstawać od ręki lub łopatek i misy. Odstawiam ciasto pod przykryciem do chwili aż urośnie. Trwa to przeciętnie około pół godziny lub godzinę, ale jak rośnie sobie dłużej to ciasto jest jeszcze lepsze. 
W międzyczasie robię prostą szybką kruszonkę z sera- mieszam widelcem twaróg z cukrem i żółtkiem. Robię to krótko tak, żeby zachowały się krupki w masie, czyli niedbale. 
Po wyrośnięciu ciasto przerabiam krótko kilka razy na desce. Wałkuję na prostokąt i przekładam do wysmarowanej formy. Po około 15 minutach układam owoce. Jeśli są kwaśne mało słodkie posypuję cukrem a potem rozkładam kawałki pokruszonego doprawionego twarogu. Piekę około 30 minut w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dół

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


6 komentarzy:

  1. Od dziecka uwielbiam wszelakie ciasta drożdżowe, a najważniejsze aby były jeszcze ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama robiła swietne drożdżowe- pamiętam zapach ciasta po dziś/DZIĘKI ELU

      Usuń
  2. Wygląda super, a pewnie smakuje jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjątkowo pyszne/Bardzo polecam/Dziekuję za odwiedziny

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.