środa, 29 kwietnia 2015

Masa serowa pyszna do serników na zimno, tortów lub deserów.

Witam serdecznie. Polecam bardzo łatwą, wyjątkowo smaczną do przygotowania masę sernikową, Choć nie ma przy niej dużo roboty to jednak wymaga trochę czasu. Przypomina popularną paschę, ale w moim przepisie nie ma ani tak dużo śmietany i jaj, bo jest i tak doskonała - aksamitna i pyszna z samego mleka i niewielkich ilości wspomnianych dodatków. Dodam, że masa z dobrym masłem 82% tłuszczu jest ścisła i kremowa. Wystarczy wyłożyć na ciasteczka, przybrać owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin. Masą przełożyłam biszkopt kakaowy. KLIK. Niebo na języku!!!

Masa serowa z mleka, jajek i śmietany

Składniki

2 litry mleka świeżego 
3 całe jaja
200 g śmietany 12%
sok z połowy sporej cytryny
200 g masła 82% tłuszczu
około 0.5 szklanki cukru pudru (trzeba próbować)
aromat (opcjonalnie)


Przygotowanie


Mleko doprowadzam do wrzenia. W międzyczasie rózgą roztrzepuję jaja, śmietanę i sok z cytryny. Kiedy mleko zaczyna się gotować, wyłączam grzanie i wlewam wolno masę jajeczną. Cały czas przy tym mieszam. Po chwili mleko się rozwarstwi na mnóstwo kawałków twarożku i żółty płyn serwatkę. Zostawiam tak jeszcze całość na minimum 30 minut. Potem przelewam na gęstym sicie. Kiedy twarożek dobrze ostygnie wstawiam do lodówki na co najmniej 3-4 godziny a najlepiej na całą noc. Na drugi dzień miksuję masło na puszysty krem i dodaję po 1 łyżce ociekniętego twarożku. Za każdym razem miksuję do połączenia. W trakcie dodaję cukier puder. Kiedy masa jest jednolicie kremowa przekładam nasączone ciasto lub wykładam krem serowy na ciastka.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



11 komentarzy:

  1. Robiłam Melbę z takiego serka :) Wychodzi obłędne ciacho :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że niebiańsko smakuje - ja uwielbiam go także na herbatnikach z owocami i galaretką/ Pozdrawiam

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam takiego kremu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka dokładnie to śmietana ma być ? Kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu świeża. Na opakowaniu nie pisze słodka ani kwaśna, ale otwarte opakowanie w lodówce po kilku dniach to już kwas

      Usuń
  4. Robilam dzis tort, masa wyszła rzadka, newiem co zrobilam zle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twaróg musi być dobrze odsączony - to główny powód rzadkiego kremu, drugi powód to może masło - dobre musi mieć minimum 82 % tłuszczu

      Usuń
  5. Twaróg mialam dobrze osaczony całą noc w lodówce, na drugi dzień robilam, a maslo mialan 82%, w koncu kupilam krem mascarpone i smietane i zrobilam taki krem jak pani doradzila ze mozna i tak zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z reguły zawsze mi masa wychodzi, czasami zdarzy się rzadsza, ale nie na tyle... myslę, że może sito się nie sprawdzać. Często pośpiesznie robię masę czasami po dwóch godzinach osączania. Szkoda, bo już na pewno Pan się zraził...

      Usuń
  6. Piszę do Pani pierwszy raz mam bardzo dużo przepisów od Pani wszystkie które piekła udają się będę piekła ten muzynek na 70 ur mego męża mam 65 lat i to Pani sprawiła że od dłuższego czasu pieke tylko Pani pszepisu bo się pi prostu udają zdrowia życzę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.