piątek, 27 marca 2015

Roladki drobiowe z pastą z brokuła i kurczaka

Witam Kochani. Kilka dni temu wypróbowałam połączenie brokuła z mięsem drobiowym. To świetne warzywo zwłaszcza dla kobiet i jak wszystkie kapustowate są najtańszym, skutecznym sposobem na wiele dolegliwości - oczyszczają z toksyn i chronią przed rakiem. Smak roladek jest bardzo dobry. Mnie najbardziej zasmakowały na zimno. Podrasowałam farsz resztkami mięsa, które z fileta trzeba odłożyć, bo nie nadają się do zawijania.




Prosta propozycja podania: ryż z kurkumą i cebulką, ogórek kiszony i roladki



Składniki na 8 roladek


2 duże piersi drobiowe z kurczaka 
1 łyżeczka suszonych ziół - majeranek, tymianek lub posiekane świeże w sezonie
sól, pieprz do smaku






Sos do smarowania mięsa

2 łyżeczki dżemu z brzoskwiń (moreli) lub łyżeczka miodu
2 łyżki oleju
szczypta ziół
2-3  łyżeczki musztardy lub jogurtu naturalnego
ząbek posiekanego czosnku
sól, pieprz do smaku



Pasta z brokuła i kurczaka



mały brokuł 
oderwane kruche kawałki mięsa z filetów przeznaczonych do roladek (około 200 g)
mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki dżemu brzoskwiniowego lub ciut miodu
szczypta ziół
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie roladek


Przepis na FILMIE
Opłukane, osuszone filety pozbawiam ewentualnych kostek, chrzęści i odkładam kruche kawałki mięsa do farszu. Dzielę każdą połówkę fileta (pierś z kurczaka), krojąc nożem wzdłuż na dwa mniej więcej równe płaty. Rozbijam delikatnie płaty przez folię. Oprószam solą i pieprzem. Odstawiam na kilkanaście minut.

Gotuje na parze resztki fileta razem z brokułem. Mnie zabrało to pięć minut. Mięso ścina się i robi mięciutkie szybciej niż mięknie brokuł, ale lepiej jak brokuł jest półtwardy, bo zachowuje ładny kolor. Kiedy przestygnie brokuł i kurczak zabieram się do miksowania w blenderze cebuli, czosnku i dodaję brokuła z kurczakiem. Dodaję chrzan, dżem, zioła, sól i pieprz. Miksuję. Praktycznie powstaje wartościowa pasta do smarowania pieczywa lub faszerowania naleśników, pasztecików, czy pierogów.

Mieszam składniki sosu i smaruję każdy płat od strony wewnętrznej. Przy zwijaniu sos trafi także na zewnętrzną stronę. Mięso zwijam w roladki identycznie jak gołąbki - na początku płata układam farsz roluję jeden obrót, zawijam boki mięsa do środka, żeby nie uciekł farsz i roluję do końca. Układam widoczną końcówką mięsa do spodu naczynia żaroodpornego - ciężar roladki zablokuje ją przed rozwijaniem, ale jeśli nie macie pewności, pospinajcie roladki wykałaczkami. Roladki smaruję resztką sosu i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 195 stopni C, grzałka góra-dół na maksymalnie 15 minut a potem obniżam temperaturę na 180 stopni i dopiekam nie dłużej niż 10 minut. W obawie przed wysychaniem można roladki przykryć folią aluminiową lub użyć naczynia z pokrywą. Podczas pieczenia polewam 2 razy sosem, który zebrał się w naczyniu. Na 2-3 minuty przed końcem odkrywamy roladki. Jeśli lubimy bardziej rumiane przypiekamy krótko 2-3 minuty na funkcji grilla w tej samej temperaturze. Kroją się bez problemów na ciepło i na zimno.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

13 komentarzy:

  1. A;e apetycznie podałaś Weroniko !!! mniam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można do pierwszego dania dodać trochę więcej oliwy ? Czy to zepsuje spak ?!

      Usuń
    2. Nie bardzo zrozumiałam - do farszu, czy sosu? Generalnie dodaję się trochę i próbujemy, jak dobrze to jeszcze ciut

      Usuń
  2. Nadzienie jest przepyszne, znam ten przepis i często go robię :) Jest ekstra.

    OdpowiedzUsuń
  3. Weronika wiesz....bardzo urodziwe te Twoje roladki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Elu, dla kobitek super połączenie/Pozdrawiam

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie :-)
    Już wiem czym zaskoczę męża na wspólnym niedzielnym obiedzie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam/ Dziękuję za odwiedziny i jestem j ciekawa oceny/Pozdrawiam

      Usuń
  5. Bajecznie - można się wprosić na obiad :) ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam brokuły, kocham kurczaka - to danie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, mam pytanie, czy można takie roladki usmażyć w panierce i zamrozić, lub zrobić wg przepisu i wtedy zamrozić? Wiem,że na świeżo są na pewno najlepsze ale chciałabym Pani zdanie poznać. Dziękuję z góry za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Nie polecam, bo mogą być surowe-proszę zrobić na gotowo jak w przepisie i dopiero wystudzone zamrozić

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.