poniedziałek, 28 lipca 2014

Przystawka z łososia i sera. Pychota...

Łosoś wędzony, mimo, ze pyszny to jednak nie wszyscy go lubią. Pewnie dlatego, że często bywa bardzo słony i stanowczo za drogi a nie powinien, bo na półki trafia głównie ryba hodowlana a nie najzdrowszy łosoś dziki, z którym tuczone okazy nie mogą się z nim równać. Od czasu do czasu warto jednak nacieszyć kubki smakowe i przygotować, całkiem łatwo, kolorowe apetyczne kanapeczki. Polecam!!!






Składniki:


pasta łososiowa
pasta serowa ziołowa jasna
pasta serowa ziołowa z natką pietruszki
4-5 kromek chleba
około 30 dag pomidorków koktajlowych
ulubiona sałata
trochę oleju do skropienia pieczywa

Pasta łososiowa


100 g łososia wędzonego
50 g serka białego niesolonego (może być ricotta)
1 malutka starta na drobno surowa marchewka
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół - tymianek, oregano, rozmaryn, bazylia


Przygotowanie pasty łososiowej:

Wszystkie składniki miksujemy. Marchewka doda słodyczy i koloru.


Pasta serowa ziołowa bazowa


250 g sera typu ricotta
1-2 łyzeczki posiekanych świezych ziół
1-2 łyżeczki posiekanego szczypioru
1-2 łyżki majonezu ( polecam mój przepis na majonez)
szczypta suszonych ziół prowansalskich
płaska łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku



Przygotowanie pasty serowej


Wszystkie składniki miksujemy. Dzielimy pastę na 2 porcje



Pasta ziołowa z natką z pietruszki


pasta ziołowa bazowa przygotowana powyżej
pęczek natki z pietruszki (tylko liście)


Przygotowanie pasty pietruszkowej

Miksujemy jedną porcję pasty bazowej z liściami pietruszki. Możemy dodać do smaku kilka kropel soku z cytryny lub tez natkę zastąpić szpinakiem w niewielkiej ilości.


Przygotowanie przystawki 


1. Wykrojone kwadraciki z pieczywa smaruję olejem ryżowym i posypuję mieszanką ulubionych ziół. Podpiekam 2-3 minutki na funkcji grill na rumiano.

2. Wystudzone kromeczki dekoruje pastami przy pomocy rękawa. Przykrywam czapeczkami z pomidorków. Z jednego pomidorka da się wykroić 4 czapeczki.

3. Układam na półmisku. Dekoruję sałatą, pomidorkami i cieniutko pokrojoną skórką z cytryny (białą część skórki warto odkroić, bo ma sporo goryczy)

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

6 komentarzy:

  1. Weronika moja droga, ta pychotka rewelacyjnie wygląda, na sam widok człek głodnieje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Elu. Żrób... Przekonasz się, że łatwizna a przyprawy można dodać takie jakie się najbardziej lubi. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Te kanapeczki są wspaniałe! Idealnie pasują na przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Klaudynko. Polecam atrakcyjne i szybkie danie

      Usuń
  3. Uwielbiam łososia,to coś dla mnie .Już mi ślinka cieknie .
    Pozdrowionka Weroniko i chłodu w te upały:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wędzonego łososia i ubolewam właśnie nad tym, że jest tak drogi.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.