Translate

sobota, 18 sierpnia 2012

Tort brzoskwiniowy


Smak soczystych brzoskwiń w połączeniu z kremem z bitej śmietany i nasączonym biszkoptem o smaku cytrynowym i czekoladowym jest rozkoszą dla podniebienia. Jeśli miałabym wybierać pomiędzy tortem szwarcwaldzkim a brzoskwiniowym, wybrałabym ten drugi, gdzie kwasowość brzoskwiń jest zdecydowanie łagodniejsza do przełknięcia.
Brzoskwinie (6-7szt.) należy pokroić na części, posypać delikatnie cukrem i pokropić likierem cytrynowym lub neutralnym alkoholem. Owoce trzeba przemieszać i wstawić do lodówki.
Pieczemy dwa biszkopty:


Składniki na biszkopt cytrynowy:

  • 4 jaja
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • o,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • szczypta soli
  • otarta skórka z cytryny

Wykonanie biszkoptu cytrynowego

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy zgęstnieją, dodajemy łyżkę drobnego cukru i chwilę miksujemy. Żółtka ubijamy z cukrem, aż potroją objętość i łączymy delikatnie z masą białkową. Na koniec, dodajemy wymieszane mąki przez sito, otartą skórkę z cytryny i krótko mieszamy łyżką, ruchami od dołu misy, by mąki nie osiadły na dnie. Wlewamy na przygotowaną okrągłą formę, z posmarowanym tylko dnem, o średnicy około 28 cm i pieczemy 25-30 minut.

Składniki na biszkopt czekoladowy

  • 4 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 czekolada
  • 1 łyżka kakao holenderskiego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli

Wykonanie biszkoptu czekoladowego 

 Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Smarujemy spód formy lub wykładamy papierem. Boków formy nie natłuszczamy, dzięki  czemu biszkopt upiecze się równy. Czekoladę rozpuszczamy w mleku, w kąpieli wodnej. Ubijamy białka na sztywno, pod koniec dodajemy łyżkę cukru, by je utrwalić. Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy do żółtek, przez sito mąkę wymieszaną z kakao i letnią, roztopioną czekoladę. Całość mieszamy łyżką z 1/3 masy białkowej, rozlużniając ją nieco. Po chwili dodajemy pozostałą pianę i delikatnie łączymy z masą czekoladową. Szybko wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.

Masa śmietanowa

Rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w 1/5 szklanki zimnej wody, po czym umieszczamy szklankę z żelatyną w naczyniu z ciepłą wodą, by dobrze się rozpuściła. Ubijamy 0,5 litra śmietany kremówki, słodząc pod koniec według uznania (około 0,5 szklanki cukru pudru). Pod koniec dodajemy wąskim strumieniem ciepłą żelatynę i miksujemy.

Wykonanie tortu brzoskwiniowego

Wystudzone biszkopty, kroimy na krążki, z każdego po dwie sztuki.  Nasączamy każdy płat ciasta wodą słodzoną, z sokiem z cytryny i z brzoskwiń  ( zlać nadmiar soku, zbierającego się w macerowanych brzoskwiniach) i odrobiną alkoholu. Kładziemy ciemny płat ciasta, układamy część owoców i smarujemy kremem śmietanowym. Przykrywamy jasnym płatem ciasta, układamy owoce i przesmarowujemy kremem. Dalej postępujemy analogicznie. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu i obsypujemy białą i ciemną czekoladą lub robimy polewę. Tort brzoskwiniowy smakuje rewelacyjnie, nie jest mdły, co zdarza się przy połączeniach kremu z ciastem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne